TOVE DETREKöY
8. april 1925 - 21. december 2018

Født 1925 i Aalborg begyndte Tove at spille violin som 6-årig. Hun var i sagens natur ikke Suzukibarn, dog, på et foto fra dengang, hvor hun spiller på sin violin, ligner hun et ! Efter studier på Det kgl. danske Musikkonservatorium i København hos bl.a. professor Erling Bloch, blev Tove efter sin eksamen i 1948 tilknyttet konservatoriet som lærer. På dette tidpunkt traf hun også sin udkårne, den ungarske violinist Béla Detreköy. De blev gift i 1950.

Fra 1959 spillede Tove i Det kgl. Kapel, men da Béla fik et professorat i USA i 1967, flyttede parret og deres to sønner til Bellingham i staten Washington. Her oplevede Tove en gruppe violinbørn, der blev undervist efter Suzuki Metoden, og det fangede hendes interesse.

Tove besluttede at tage til Japan og studere hos Shinichi Suzuki selv. Det blev til mange studieture, og efter hjemkomsten fra USA til Danmark i 1972, begyndte Tove som en af de første i Europa at undervise børn efter Dr. Suzukis "Modersmålsmetode". Med stor entusiasme og målrettethed begyndte hun med elever både i København og Aarhus, bakket op af dedikerede forældregrupper.

Med Toves naturlige pædagogiske evner og hendes dybe forståelse for Dr. Suzukis filosofi blev eleverne hurtigt meget dygtige. 5 år efter starten i Danmark stiftede Tove og Béla sammen med en gruppe forældre Det danske Suzuki Institut i København.
Da European Suzuki Association (ESA) blev oprettet i 1980 var det helt naturligt, at Tove og Béla var blandt grundlæggerne, udpeget af Dr. Suzuki selv.

I 1990, hvor Dansk Suzuki Forbund blev stiftet, var Tove og Béla naturligvis også blandt grundlæggerne, og de blev senere æresmedlemmer af såvel ESA som Dansk Suzuki Forbund. Tove og Béla var meget nære venner af Dr. Suzuki og hans hustru, Waltraud. I 1981 inviterede Tove dem til Danmark og arrangerede den 2. europæiske Suzuki workshop i Helsingør. Her underviste og inspirerede Dr. Suzuki lærere fra hele Europa og Suzukibørn. Denne workshop havde stor betydning for udbredelsen af Modersmålsmetoden i Europa. Dr. Suzuki blev så begejstret for de dygtige danske elever, at han i 1986 inviterede Instituttets kammerorkester til at optræde på en turné i Japan.

På opfordring af Dr. Suzuki startede Tove i 1982 det første danske Suzuki lærerkursus, og mangfoldige lærere fra både ind- og udland (og deres elever derefter) har nydt godt af Toves musikalske indlevelse og hendes store erfaring.

Også i udlandet var Tove pioner: Med sin karakteristiske, utrættelige energi har hun været med til at etablere de første Suzuki lærerkurser i Finland, Island, Ungarn og Polen, og hun havde tæt samarbejde med de andre europæiske pionerer i Belgien, England, Frankrig, Italien, Tyskland og Sverige.

På Det danske Suzuki Institut havde Tove og Béla et unikt samarbejde. Tove startede eleverne som små, og Béla overtog, når eleverne typisk var "ude af hæfterne". Resultaterne var så fine, at Tove formåede at vende den udbredte skepsis, der var i det etablerede musikliv mod den japanske undervisningsmetode, til stor anerkendelse og respekt. Gennem årene har utallige danske Suzukibørn været igennem Toves kyndige hænder, og mange af disse børn har valgt at gøre deres medfødte musikalske evner til deres profession. 5 koncertmestre i Det kgl. Kapel og DR SymfoniOrkestret er elever af Tove, foruden de mange som beklæder tutti pladser i alle de danske orkestre.

De børn, som har valgt andre professioner, kan - ligesom de professionelle - takke Tove for en stor musikalsk gave, som hun har givet dem for hele livet. I udlandet var Tove også en højt respekteret og skattet lærer, som blev inviteret til at undervise overalt i verden. Ligesom i Danmark har hun på den måde inspireret flere generationer af Suzukibørn og haft enorm betydning for deres musikalske og personlige udvikling.

I 2002 tildeltes Tove og Béla den nyindstiftede "Dansk Musiklivs Hæderspris" med begrundelsen: "Deres betydning for dansk musikliv kan ganske enkelt ikke overvurderes". I 2006 modtog parret "Emil Holms Legat" som hædersbevisning for deres store indsats for dansk musikliv. Senest blev Tove i 2015 velfortjent tildelt Ridderkorset af Dronning Margrethe.
Da Béla døde i september 2017, var det et stort savn for Tove. Med så mange års lykkeligt ægteskab, hvor de sammen havde opbygget deres enestående livsværk, var det svært for hende at undvære sin trofaste livsledsager.



Kære Tove, ligesom Béla vil vi savne dig meget. Men alle vi mange, der har kendt dig, vil aldrig glemme dit idealistiske engagement og din varme entusiasme for at udbrede Dr. Suzukis filosofi. "To teach is to touch a life forever" – disse ord gælder både for børn og voksne, og du har i den grad rørt vores hjerter og og ændret vores liv. Dét vil vi altid være dig dybt taknemmelige for !

Æret være Toves minde.

Marianne Rygneret